Amerikaanse energieregulatoren ondervraagd over toezicht op LNG-fabriek in Freeport, Texas Door Reuters in 2023

laatste update: 03-2023©Reuters. FILE PHOTO: Model van LNG-tanker wordt gezien voor de Amerikaanse vlag in deze illustratie, genomen op 19 mei 2022. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Door Arathy Somasekhar

FREEPORT, Texas (Reuters) -Inwoners van Texas hebben zaterdag de Amerikaanse energieregulatoren aan de tand gevoeld over hun toezicht op vloeibaar gemaakte verwerkingsfabrieken tijdens een vergadering om de omstandigheden te bespreken in de door brand inactieve Freeport LNG-fabriek.

De op één na grootste exportfaciliteit voor vloeibaar aardgas (LNG) in de VS werd afgelopen juni offline gehaald door een vurige ontploffing en de activiteiten werden stopgezet terwijl regelgevers de activiteiten en het personeel herzien.

Wanneer Freeport LNG volledig draait, verwerkt het ongeveer 2 miljard kubieke voet aardgas per dag en exporteert het tot 15 miljoen ton LNG per jaar. De voortgang in de richting van heropening wordt nauwlettend in de gaten gehouden vanwege de impact op de Amerikaanse aardgasprijzen.

Bryan Lethcoe, een regionale directeur van de toezichthouder Pipeline Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA), zei dat het “een aantal maanden” zou duren voordat Freeport LNG weer volledig operationeel zou zijn. PHMSA-functionarissen weigerden een exacte schatting te geven.

Bewoners vroegen zich af of regelgevende instanties voldoende toezicht hebben gehouden op de reparaties van de fabriek, de emissies in het verleden of het toezicht op de gezondheid van de lokale bewoners.

“We maken ons zorgen dat ze dicht bij heropening komen. Ik hoop dat FERC en PHMSA het proces van heropening een beetje vertragen”, zegt Melanie Oldham, een van de ongeveer 100 bewoners die de bijeenkomst bijwoonden.

Een woordvoerder van Freeport LNG weigerde commentaar te geven.

De ontploffing was het gevolg van ontoereikende bedienings- en testprocedures, vermoeidheid van de machinist en andere tekortkomingen, zo bleek uit een veiligheidsaudit. Er kwam ongeveer 10.000 pond methaan vrij, zei een vertegenwoordiger van PHMSA. Methaan is het hoofdbestanddeel van aardgas en een krachtig broeikasgas.

De LNG-producent heeft alle reparaties voltooid en werkt eraan om de faciliteit veilig te herstarten zodra de toezichthouders zijn plannen goedkeuren, zei een woordvoerder eerder.

Linda Daugherty, plaatsvervangend associate administrator van PHMSA, zei dat de beoordelingen doorgaan. Ambtenaren weigerden commentaar te geven op de vraag of ze veiligheidsschendingen aan het licht hebben gebracht.

Plaats een reactie