Amerikaanse aandelen worden lager verhandeld als Tesla, energieaandelen trekken aandelen naar beneden in 2023

laatste update: 05-2023


Amerikaanse aandelen waren donderdag lager, met energieaandelen en Tesla Inc.’s aandelen in de focus nadat de aandelen van de elektrische voertuigmarkering bijna 8% zakten.

Hoe gaat het met de aandelenhandel
 • De S&P 500 SPX,
  -0,47%
  daalde 17 punten, of 0,4%, naar 4.137.

 • De Dow Jones Industrial Average DJIA,
  -0,27%
  daalde met 81 punten, of 0,2%, tot 33.814.

 • De Nasdaq Composite COMP,
  -0,45%
  gleed 44 punten, of 0,4%, naar 12.111.

Woensdag daalde de Dow 80 punten, ofwel 0,2%, terwijl de S&P 500 minder dan 0,1% verloor en de Nasdaq Composite fractioneel hoger eindigde.

Wat drijft markten

Het sentiment werd geraakt door een scherpe daling in aandelen van Tesla Inc.
TSLA,
-9,80%
nadat CEO Elon Musk suggereerde dat hij bereid was het marktaandeel te vergroten ten koste van de winstmarges toen het bedrijf zijn resultaten rapporteerde voor het kwartaal dat eindigde in maart.

De problemen van Tesla zijn slechts het meest recente voorbeeld van hoe een matige start van het cijferseizoen ertoe heeft bijgedragen dat het enthousiasme van sommige beleggers voor Amerikaanse aandelen is getemperd.

“De afgelopen dagen hebben bekende bedrijven teleurgesteld, of het nu Tesla, Netflix en Goldman Sachs zijn”, zei Art Hogan, hoofdmarktstrateeg bij B.Riley Wealth, tijdens een telefonisch interview met MarketWatch.

Tot nu toe hebben de resultaten het tanende vermogen van de Amerikaanse consument om de Amerikaanse economie te blijven ondersteunen in de schijnwerpers gezet.

“De belangrijkste conclusie van het cijferseizoen tot nu toe is dat de consumentenvraag afzwakt”, zegt Robert Schein, chief investment officer bij Blanke Schein Wealth Management.

Europese autofabrikanten struikelden, waardoor benchmarks zoals de Duitse DAX 40-index DAX,
-0,62%,
terwijl ook de Amerikaanse aandelenfutures een klap kregen. Aandelen van Ford-motor
F,
-4,05%
En Algemene motoren
GM,
-3,89%
waren lager in de Amerikaanse handel.

Het nieuws herinnerde beleggers aan mogelijke gevaren die op de loer lagen in het zich ontvouwende resultatenseizoen over het eerste kwartaal.

Een andere groep bedrijven presenteerde donderdag de resultaten, waaronder AT&T Inc.
T,
-9,88%,
Comerica Inc.
CMA,
-3,38%,
Vijfde Derde Bancorp
FITB,
-0,29%,
Union Pacific Corp.
UNP,
+0,46%,
Phillip Morris International Inc.
P.M,
-4,88%
En American Airlines Groep Inc.
AAL,
-1,28%.
De aandelen van de regionale banken trokken zich terug omdat verloren deposito’s op de bedrijfswinsten wogen.

Afgezien van de intraday-schommelingen, zijn de Amerikaanse aandelenbenchmarks de laatste tijd weinig veranderd, terwijl traders wachten om te zien of de S&P 500 tussen 3.800 en 4.200 uit zijn vijfmaandelijkse handelskanaal kan barsten.

“De Amerikaanse aandelenmarkten zitten stevig opgesloten binnen het bereik en vertonen geen momentum”, aldus het strategieteam van Saxo Bank. Ondertussen, de Cboe Volatility Index VIX,
+3,28%,
of VIX, bekend als de ‘angstmeter’ van Wall Street, stond in de recente handel op 17, iets hoger op de dag maar nog steeds niet ver verwijderd van het laagste niveau van het jaar, dat eerder deze week werd bereikt.

Wat de voorzichtigheid nog vergroot, zijn de aanhoudende zorgen dat een strakker beleid van de centrale bank de groei zal belemmeren, aldus sommige analisten.

Wat nieuwe economische cijfers betreft, ontvingen investeerders donderdag wekelijkse gegevens over werkloosheidsaanvragen, waaruit bleek dat het aantal aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen met meer dan verwacht was gestegen tot 245.000. Ondertussen zei de Philadelphia Fed donderdag dat de graadmeter voor de regionale bedrijvigheid in april was gedaald van -23,2 in de voorgaande maand naar negatief 31,3.

Maart bestaande huizenverkopen boden meer somber nieuws over de Amerikaanse huizenmarkt, aangezien de verkopen vorige maand met bijna 1% daalden, de grootste daling op jaarbasis in tien jaar. Een maatstaf van voorlopende economische indicatoren gaf aan dat er halverwege het jaar waarschijnlijk een recessie in de VS zou komen.

En er is ook een groep Fed-sprekers. Fed-gouverneur Christopher Waller zal om 12.00 uur ET opmerkingen maken; De president van de Cleveland Fed, Loretta Mester, zal spreken om 12:20 uur; het Dallas Fed Listens-evenement met Dallas Fed-president Lorie Logan en Fed-gouverneur Michelle Bowman begint om 15.00 uur; en Raphael Bostic, president van de Atlanta Fed, zal om 17.00 uur spreken

De laatste economische gegevens lijken de Federal Reserve in de weg te staan, met afkoeling van zowel de inflatie als de arbeidsmarkt, zei de New Yorkse Fed-president John Williams laat op woensdag.

Plaats een reactie