Amerikaanse aandelen gaan op weg naar grootste eendaagse winst sinds 2020 op lager dan verwachte inflatie in oktober

laatste update: 12-2022


Amerikaanse aandelen waren donderdagmiddag buiten de sessiehoogten, maar de S&P 500-index en Nasdaq Composite bleven op schema om hun grootste eendaagse stijging in twee jaar te noteren op een dag waarop de Dow meer dan 1.000 punten steeg nadat gegevens suggereerden dat de inflatie zou kunnen pieken.

De Nasdaq was op weg naar zijn grootste winst op elke dag dat de CPI werd vrijgegeven in de geschiedenis van de gegevensreeks, terwijl de S&P 500 op weg was naar zijn beste CPI-dagprestatie sinds december 2008.

Dalende rente op staatsobligaties en een zwakkere dollar, gedreven door de verwachting dat de Federal Reserve in december zou kunnen kiezen voor een kleinere renteverhoging, hielpen ook om de aandelen te stimuleren, aldus marktanalisten. De beweging in Treasury’s was voldoende om de 10-jaarsrente op schema te houden voor de grootste dagelijkse daling sinds 2009, terwijl de dollar opmerkelijke bewegingen liet zien ten opzichte van de euro en de yen.

Wat gebeurd er
 • De S&P 500 SPX,
  +4,49%
  steeg met 150 punten, of 4%, tot 3.899.

 • De Dow Jones Industrial Average DJIA,
  +2,93%
  klom 805 punten, of 2,5%, tot 33.311.

 • De Nasdaq Composite COMP,
  +27,03%
  verbeterde 576 punten, of 5,6%, tot 10.929.

De stijging van donderdag in aandelen hielp de S&P 500 en Nasdaq Composite om alle verliezen van de sessie van woensdag uit te wissen en ze voor de week weer in het groen te katapulteren. De daling van woensdag, die kwam na drie dagen van opeenvolgende winsten, markeerde de grootste terugval na de verkiezingsdag sinds 2012, volgens Dow Jones Market Data.

Wat drijft markten?

Amerikaanse aandelen schoten omhoog na de publicatie van de inflatiecijfers van de consumentenprijzen op donderdag en bleven stijgen, waardoor alle drie de belangrijkste benchmarks hun grootste intraday-winst sinds 2020 bereikten.

De totale inflatie daalde op jaarbasis tot 7,7%, terwijl het kerncijfer op jaarbasis daalde tot 6,3%. Op maandbasis kwam de totale inflatie uit op 0,4%, terwijl de kerninflatie afnam tot 0,3%.

Zien: Amerikaanse inflatie is van de kook, maar het zal veel langer duren om af te koelen

Het CPI-rapport was “precies het soort vertrouwen dat de markt nodig had om de risk-on-omgeving die afgelopen vrijdag was begonnen te herstellen”, zegt Art Hogan, hoofdmarktstrateeg bij B.Riley Wealth. Amerikaanse aandelen waren drie opeenvolgende sessies gestegen voor de wipe-out van woensdag, wat de slechtste prestatie was na de verkiezingsdag voor de belangrijkste Amerikaanse indices op basis van procentpunten sinds 2012.

“Wat belangrijk is aan dit alles, is dat we deze week een aantal zeer belangrijke gebeurtenissen hebben gehad en die beide op een gunstige manier uitpakten voor de markten”, voegde Hogan eraan toe, een verwijzing naar zowel de inflatiegegevens als de verwachting dat de Republikeinen het Huis zullen controleren zodra alle stemmen zijn uitgebracht. worden geteld vanaf de midterms van dinsdag.

Kort nadat de gegevens werden vrijgegeven, meldde Nick Timiraos van de Wall Street Journal dat het rapport van oktober “de Fed waarschijnlijk op het goede spoor zal houden om volgende maand een renteverhoging van 50 basispunten goed te keuren.”

Futures-traders van de Fed rekenden in december meer dan 80% van een renteverhoging van 50 basispunten in, vergeleken met een kans van minder dan 60% een dag eerder, vergeleken met de FedWatch-tool van de CME.

Verschillende hoge functionarissen van de Federal Reserve hebben donderdag openbare opmerkingen gemaakt, waaronder Patrick Harker, president van de Philadelphia Fed, die zei dat de Fed het tempo van de renteverhogingen in de komende maanden zal vertragen. Fed-president Mary Daly zei ook dat de Fed haar benchmarkrente nog steeds iets boven een 4,5%-4,75% moet verhogen

Het rendement op de 10-jarige schatkist TMUBMUSD10Y,
3,858%
zakte terug tot onder de 4%, wat hielp om de aandelen omhoog te stuwen, met een daling van 30 basispunten tot 3,849%, op schema voor de grootste dagelijkse daling sinds 18 maart 2009, volgens DJMD.

Zie ook: Obligaties gaan op weg naar grootste eendaagse rally in meer dan tien jaar na de neerwaartse inflatieverrassing van oktober

De ICE US Dollar Index DXY,
-1,82%
was in de recente handel met 2% gedaald tot 108,35 toen de euro steeg naar het hoogste niveau ten opzichte van de dollar in ongeveer twee maanden. De dollar USDJPY,
-2,96%
was ook op schema voor zijn grootste dagelijkse terugval ten opzichte van de yen sinds 2016, met een daling van 3,1% tot 141,92 yen tot een dollar.

Terwijl aandelenbeleggers duidelijk tevreden waren met de inflatiegegevens van oktober, merkte een econoom op dat het CPI-rapport niet de laatste belangrijke inflatiegerelateerde lezing van de week zal zijn.

“De markten applaudisseren voor de koelere inflatiedruk en de verwachtingen voor een neerwaartse trend in de rente zijn begonnen met de verwachtingen voor de renteverhoging van 14 december die verankerd zijn op 50 basispunten”, zegt Quincy Krosby, chief global strategist voor LPL Financial.

“Toch moeten de markten de consumentensentimentenquête van de University of Michigan van vrijdag absorberen, waarin de consumenteninflatieverwachtingen voor 5-10 jaar zijn opgenomen, die zijn gestegen tot een ongemakkelijke 2,9%.”

Alle 30 componenten van de Dow handelden in de groene donderdag, geleid door Salesforce Inc. CRM,
+8,10%
en Microsoft Corp. MSFT,
+6,51%
Alle 11 S&P 500-sectoren handelden ook in het groen, met minstens een half dozijn sectoren op schema voor hun grootste eendaagse winst sinds april 2020.

Beleggers zullen ook het CPI-rapport van november, dat begin volgende maand moet verschijnen, moeten verwerken voordat de Federal Reserve opnieuw bijeenkomt om te beslissen over de omvang van de volgende renteverhoging.

In andere markten, Bitcoin BTCUSD,
+10,26%
herstelde begin donderdag wat terrein nadat hij deze week tot het laagste niveau sinds 2020 was gedaald in de verwachting dat FTX en zijn gerelateerde bedrijven op insolventie zouden kunnen afstevenen. De prijs van bitcoin steeg de afgelopen 24 uur met 5% volgens $ 17.449 per munt vanaf begin donderdag.

Enkele voorraad verhuizers
 • Het bescheiden herstel van de prijs van bitcoin en andere cryptocurrencies hielp donderdag enkele crypto-gekoppelde aandelen op te heffen. MicroStrategy Inc.
  MSTR,
  +4,54%,
  Riot Blockchain Inc.
  OPSTAND,
  +7,24%
  en Coinbase Global Inc.
  MUNT,
  +9,58%
  waren allemaal sterk gestegen.

 • SVB Financiële Groep
  SIVB,
  +11,58%
  aandelen stegen met 12,6%.
 • T Rowe Price Group Inc.
  TROUW,
  +13,65%
  was een van de grootste stijgers op de S&P 500, met een stijging van meer dan 13%.

Plaats een reactie