Alibaba mist omzetraming, keurt spin-off van cloudeenheid goed Door Reuters

laatste update: 06-2023©Reuters. Op deze afbeelding is een winkelwagentje te zien voor het logo van Alibaba, 24 juli 2022. REUTERS/Dado Ruvic

(Reuters) – China Ali Baba (NYSE:) Group Holding Ltd boekte donderdag een stijging van 2% in kwartaalomzet die de verwachtingen overtrof en zei dat het zijn cloud computing-activiteiten in het volgende jaar zou vermelden.

Het bedrijf heeft moeite om nieuwe gebruikers aan te trekken naarmate de Chinese e-commercesector volwassener wordt en het worstelt met de opmars van nieuwe concurrenten zoals PDD Holdings en Douyin, de Chinese versie van TikTok die ook eigendom is van ByteDance.

In de VS genoteerde aandelen van de Chinese technologiegigant daalden tijdens de vroege handel met 4,9% tot $86,20.

Eerder dit jaar kondigde Alibaba plannen aan om te herstructureren in zes eenheden na een twee jaar durend regelgevend optreden tegen de Chinese technologiesector. Het verwacht van alle eenheden, behalve de op China gerichte e-commercedivisie, dat ze externe financiering zoeken en naar de beurs gaan.

Donderdag keurde het een volledige spin-off van de Cloud Intelligence Group goed via een uitkering van stockdividend aan aandeelhouders, met als doel de openbare notering binnen de komende 12 maanden te voltooien.

Financieel hoofd Toby Xu zei dat de raad van bestuur van Alibaba ook het proces heeft goedgekeurd om externe financiering voor Alibaba International Digital Commerce Business Group te starten. Freshippo, zijn kruidenierstak, zal het IPO-proces starten en de logistieke eenheid Cainiao zal een IPO in de komende 12-18 maanden onderzoeken, voegde hij eraan toe.

“We zouden niets liever willen dan een van deze kleine Alibaba’s … een andere grote Alibaba zien worden, zo groot als het groepsbedrijf nu is”, zei Daniel Zhang, voorzitter van de Alibaba Group, tijdens een inkomensgesprek.

De Chinese consumentenbestedingen zijn enigszins in een stroomversnelling geraakt sinds het land eind vorig jaar het draconische nul-COVID-beleid heeft opgegeven, maar blijven relatief gematigd te midden van een wankel economisch herstel.

Alibaba registreerde een omzet van 208,20 miljard yuan ($ 30,12 miljard) voor de drie maanden eindigend in maart, vergeleken met een consensusschatting van Refinitiv van 210,3 miljard yuan. De jaaromzet steeg met 2% tot 868,69 miljard yuan, het laagste groeitempo sinds het bedrijf in 2014 naar de beurs ging.

De nettowinst toerekenbaar aan de gewone aandeelhouders bedroeg 23,52 miljard yuan voor het kwartaal, waarmee het verlies van 16,24 miljard yuan een jaar eerder ongedaan werd gemaakt.

Te midden van een zwakke vraag bij bedrijven en overcapaciteit hebben zowel Alibaba als concurrent Tencent Holdings (OTC:) Ltd onlangs drastische prijsverlagingen voor hun cloud computing-diensten aangekondigd, waardoor de sector in een prijzenoorlog terecht is gekomen.

De omzet voor de clouddivisie van Alibaba bedroeg in het afgelopen kwartaal 18,6 miljard yuan, een daling van 2% op jaarbasis.

Vorige maand toonde Alibaba Tongyi Qianwen, een generatief kunstmatige-intelligentiemodel dat vergelijkbaar is met het model dat OpenAI’s ChatGPT aandrijft. Het bedrijf heeft registratie geopend om de technologie te testen bij zakelijke klanten van Alibaba Cloud.

Een aantal andere Chinese bedrijven, waaronder zoekgigant Baidu (NASDAQ:) hebben vergelijkbare AI-modellen uitgebracht.

($ 1 = 6,9121 renminbi)

Plaats een reactie