Activist Peltz maakt het goed met Disney, beëindigt borduitdaging door Reuters in 2023

laatste update: 04-2023


2/2

©Reuters. FILE FOTO: De bewegwijzering bij de hoofdingang van The Walt Disney Co. is afgebeeld in Burbank, Californië, 7 mei 2012. Foto genomen op 7 mei 2012. REUTERS/Fred Prouser/File Photo

2/2

Door Svea Herbst-Bayliss en Dawn Chmielewski

(Reuters) -Activistische investeerder Nelson Peltz beëindigde donderdag zijn zoektocht naar een bestuurszetel bij Walt Disney (NYSE:) Mede nadat Chief Executive Bob Iger plannen had gemaakt om het huis van Mickey Mouse op te knappen en investeerders toe te juichen.

“Het proxy-gevecht is voorbij. Dit is een overwinning voor alle aandeelhouders”, aldus een woordvoerder van Peltz’s Trian Fund Management.

De beslissing kwam slechts enkele uren nadat Disney inkomsten rapporteerde die de verwachtingen van Wall Street overtroffen en Iger een bedrijfsherstructurering schetste die tegemoet kwam aan veel van Peltz’ kritiek.

Na wekenlang steeds persoonlijkere weerhaken te hebben verhandeld, schonk Peltz een olijftak aan Disney en zei dat hij het bedrijf en de CEO feliciteerde met nieuwe “bedrijfsinitiatieven” die aansluiten bij zijn denken.

Disney gaf een verklaring af waarin ze het besluit van Peltz om een ​​einde te maken aan een bestuursuitdaging die het een “afleiding” noemde, toejuichte.

Disney-aandelen stegen donderdagmiddag met 1,9% tot $ 113,94. Het aandeel is sinds het begin van het jaar bijna 30% gestegen.

Trian heeft een belang van bijna $ 1 miljard in Disney en had kritiek geuit op het bedrijf vanwege de mislukte opvolgingsplanning, het te veel betalen voor nieuwe activa en op hol geslagen kosten.

Disney heeft donderdag meer details verstrekt over de herstructurering, waarbij de controle over de bedrijfseenheden wordt teruggegeven aan de creatieve leidinggevenden van het bedrijf.

De medevoorzitters van Disney Entertainment, Alan Bergman en Dana Walden, zullen verantwoordelijk zijn voor wereldwijde entertainmentcontent, inclusief streaming. Bergman zal toezicht houden op film, animatie, live action, de theatrale groep en muziek, en Walden zal verantwoordelijk zijn voor televisie en Hulu-originelen.

Jimmy Pitaro zal ESPN leiden, een sportgroep die de ESPN-netwerken en de ESPN+-streamingdienst omvat. Josh D’Amaro blijft toezicht houden op parken, ervaringen en producten.

Als onderdeel van de herstructurering verlaat Rebecca Campbell, hoofd International Content and Operations, het bedrijf. Iger schreef een memo waarin ze haar 25 jaar dienst en haar “ontelbare bijdragen” aan het bedrijf erkent.

Bergman, Walden en Pitaro stuurden een memo naar het personeel waarin ze erkenden dat de reorganisatie zou leiden tot een vermindering van ons totale personeelsbestand, “wat gevolgen zal hebben voor elk segment en elke functie in het hele bedrijf.”

Disney zei woensdag dat er 7.000 banen zouden verdwijnen.

‘EERSTE FASE’ IN DE TRANSFORMATIE VAN DISNEY

Voor Trian Fund Management van Peltz lijkt de bestuursuitdaging zijn vruchten afgeworpen te hebben met een geschatte winst van 20% op zijn investering. Op basis van openbare deponeringen betaalde Peltz gemiddeld $ 94,09 per aandeel voor zijn initiële investering.

Vorige week nog probeerde Peltz aandeelhouders te verzamelen om hem in het bestuur van Disney te stemmen, met het argument dat hij de ervaring had, nadat hij in elf besturen had gezeten, om het bedrijf te helpen veranderen. Disney was het daar niet mee eens en zei dat hij niet over de vaardigheden beschikte die nodig waren om het mediaconglomeraat te helpen.

De proxy-wedstrijd ontwikkelde zich snel tot een van de grootste en meest controversiële van het jaar, waarbij een miljardair-investeerder het opneemt tegen een CEO die alom werd bewonderd in Hollywood.

Iger, die in november met pensioen ging om terug te keren naar Disney, verblufte woensdag Wall Street met zijn eerste winstoproep sinds hij Bob Chapek opvolgde, die vorig jaar werd ontslagen nadat het bedrijf in november een daling van de kwartaalwinst met 66% rapporteerde.

Iger ging in op punten die Peltz naar voren had gebracht in zijn proxy-strijd en zei dat Disney reorganiseerde in drie divisies: een entertainmenteenheid die film, televisie en streaming omvat, een op sport gerichte ESPN-eenheid en een met parken, ervaringen en producten.

Analisten zeiden dat Peltz een redelijk verzoek deed voor één bestuurszetel en om zelf lid te worden van de 12-koppige raad. Maar na de meest recente verdiensten en reorganisatie, maakten ze zijn kansen op het winnen van een dure en tijdrovende wedstrijd zo klein.

Bovendien had Third Point LLC, manager van miljardair hedgefondsen, Daniel Loeb, Disney onlangs aangespoord om wijzigingen aan te brengen en snel met het bedrijf een schikking getroffen om een ​​nieuwe directeur toe te voegen, wat suggereert dat het bedrijf al meningen heeft van een topaandeelhouder.

Mensen die bekend waren met het denken van Peltz zeiden dat hij het gevoel had dat hij zijn tijd of geld niet hoefde te verspillen aan het voeren van een veldslag waarvan de kans om te winnen net was afgenomen. Peltz verscheen donderdag op CNBC om aan te kondigen dat zijn proxy-gevecht met Disney voorbij was.

De omkering van Peltz zal Iger en het management wat ademruimte geven. “Iger heeft veel op zijn bord”, zegt media-analist Rich Greenfield van LightShed Partners. “En een activist neemt gewoon de tijd om de toekomst van Disney uit te zoeken.”

De eerste reactie van Wall Street-analisten over de stappen van Disney was positief.

“Hoewel we worden aangemoedigd door de strategische visie van Bob Iger voor Disney, is dit duidelijk de eerste fase in de transformatie van Disney, die een bekwame uitvoering vereist”, schreef media-analist Jessica Reif Ehrlich van Bank of America (NYSE:) in een investeerdersnota. “Bob Iger heeft een lange, sterke staat van dienst die hem het vertrouwen geeft dat hij deze overgang voor Disney zal managen.”

Plaats een reactie