Aandelen kopen voor beginners in 2022

laatste update: 07-2022


Aandelen kopen voor beginners

Wil jij graag aandelen kopen om te starten met beleggen in bedrijven? Grote kans dat je op het idee bent gekomen om aandelen in bedrijven te kopen omdat je er mensen over hebt horen opscheppen of juist omdat je zelf met dat idee kwam. Je kunt allerlei motieven hebben om aandelen aan te schaffen, maar het is wel slim om je er stevig in te verdiepen. Op die manier voorkom je mogelijk dat je teveel geld inbrengt en te grote risico’s neemt. Het artikel dat je nu leest is bedoeld om je meer te weten te laten komen over het kopen van aandelen en kan gebruikt worden door beginners die willen snappen wat ze moeten doen om met succes te handelen.

Aandelen informatie

Iemand die een aandeel aanschaft, koopt eigenlijk een stuk van een bedrijf. Je hebt dan in sommige situaties ook iets te zeggen over het bedrijf en genieten financiële voordelen van wat ‘dividend’ wordt genoemd. De meeste beleggers gaan echter niet zo ver en kopen de aandelen enkel omdat ze hopen op een stijging van de waarde. Tegenwoordig koop je eenvoudig je aandelen op het world wide web via websites. De aandelen die je koopt komen in je wallet en kun je vasthouden voor langere tijd. Dat houdt dus in dat je zelf besluit wanneer je aandelen wegdoet of wanneer je ze nog even houdt. Je kunt als beginnende belegger de aandelen kopen van allerlei grote namen, zoals ABN Amro, Alibaba, Amazon en Netflix.

Aandelen kopen of handelen?

Iets dat veel mensen die starten met beleggen niet weten is dat je aandelen net alleen maar bij winst geld op kunnen leveren, maar ook in het geval van verlies. In dit geval spreken we over cfd’s, wat contract for difference (contract voor verschil) betekent. Let wel, dit is een risicovol product waarmee je niet op de koers van aandelen in zal zetten, maar juist op een verschil. Je zo handelen in aandelen waarbij je een daling in de koers voorziet en er toch aan verdienen! Cfd-handel blijft risicovol en kun je het beste doen nadat je het vrijblijvend geprobeerd hebt. Vanuit dat oogpunt is het kopen van aandelen in bedrijven en ondernemingen veel minder gevaarlijk. Daarbij bepaal je immers zelf hoe hoog je risicopercentage is.

Analyseren

Wanneer je aandelen wil kopen is het handig een analyse te doen om te kijken hoe gezond een onderneming is en hoe verstandig het is om aandelen bij dat bedrijf aan te schaffen. Bij een dergelijk onderzoek kijk je altijd naar een aantal dingetjes, zoals de winst die het bedrijf jaarlijks maakt, cijfers van voorgaande jaren, vertrouwen bij anderen, eventuele duurzaamheid, de wijze van besturen en de wijze waarop over het bedrijf gesproken wordt op het nieuws en andere (online) media. Al die facetten zorgen dat je zicht hebt op de aandelen die je wil kopen en gaat tegen dat je voor nare verrassingen komt te staan als je de aandelen eenmaal gekocht hebt.

Voor- en nadelen

Aan aandelen hangen voordelen en nadelen en het is zinvol deze van tevoren te weten, zodat je je nog kan bedenken of juist door kunt pakken. De belangrijkste voordelen van het kopen van aandelen zijn onder andere dat het plezierig is, dat je geld kunt laten groeien door je eigen keuzes en dat beleggen meestal meer oplevert dan wanneer je geld op een spaarrekening zet. Je vergroot ook je wereldbeeld met beleggen omdat je gedwongen wordt het nieuws te volgen omdat je daardoor weer kunt gaan kopen. Een groot nadeel is natuurlijk dat je geld kan verliezen als je aandelen aanschaft of handelt in de verkeerde. Bijkomende nadelen kunnen zijn dat je vaak de koersen checkt op je telefoon, veel onderzoek moet blijven doen en af en toe zal twijfelen of een belegging verstandig is.

© Nieuw Financieel

https://www.nieuwfinancieel.nl/aandelen-kopen-voor-beginners/

Twitter:
Youtube:
Instagram:

Aandelen kopen voor beginners

b

1 gedachte over “Aandelen kopen voor beginners in 2022”

Reacties zijn gesloten.