#961: ‘Pijn heeft ons wat te vertellen, dus zorg dat je luistert!’ Een gesprek met Marian Mudder in 2022

laatste update: 09-2022


Ad Verbrugge in gesprek met actrice en schrijfster Marian Mudder over haar boek: ‘Wat ik eerder had willen weten.’

De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van filosoof Ad Verbrugge in samenwerking met anchors Jelle van Baardewijk, Marlies Dekkers en Thomas Bollen.

De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met Centrum Ethos aan de VU en Filosofische School Nederland.

Volg ons!

Wil je ons steunen? Dat kan hier: d

29 gedachten over “#961: ‘Pijn heeft ons wat te vertellen, dus zorg dat je luistert!’ Een gesprek met Marian Mudder in 2022”

 1. Nee, alles vergeten wat hier gezegt wordt. Pilletje er in en weer aan het werk!
  En doe je het zelf niet schopt een Arboarts je wel aan het werk. De waanzin van de moderne tijd.

 2. Yep, super goed een zwarte armband. Zoals vroeger wel gebeurde.

 3. Pijn kan een straf zijn door schuldgevoel, gezien vanuit godsdienst.

 4. Onder woorden brengen is kunst .
  Goed onder woorden brengen is wijsheid.
  Als de taal die gebruikt wordt niet zegt wat bedoeld wordt blijft ongedaan hetgeen gedaan dient te worden.
  Vrij naar bert schierbeek

 5. Een mooi en goed gesprek👍 Dit leer ik mensen in mijn Yoga en Reiki cursussen. Je gedachten en dus je gevoelens, want die zijn gekoppeld, en dus ook je fysieke reacties en vandaaruit voorrkomend je acties, komen en gaan en zijn sterk aan verandering onderhevig.
  Wat is waar en wie ben jij? Ben je jouw gedachten, gevoelens???
  Nee, die heb je. Je Ego
  Je wordt nu de waarnemer van je gedachten en gevoelens, dus in jezelf neem je er afstand van door te gaan observeren ipv meegesleurd en geleefd te worden door je gedachten en gevoelens.
  Nu heb je je kracht terug.
  Daarmee kun je aan de slag, zijn deze gedachten echt waar en kan ik ze ombuigen? Transformeren. Een betere ego, persoonlijkheidsontwikkeling.
  En dan een stapje verder, of dieper naar je ware kern.
  Wie ben jij zonder die gedachten en gevoelens? Transcendentie. Je ware, diepste Zelf, je Kern, je Zijn. Ego is daar los van.

 6. Kwaad worden is menselijk, kwaad blijven is duivels. Kwaad blijven is blijvende pijn.
  Lijden is in die zin een keuze door kwaad te blijven. Waarom jezelf uitleveren aan die blijvende kwaadheid? Daarmee wordt het kwade erg veel invloed gegeven.

 7. Goed gesprek, hartelijk dank. Mooi eenvoudig verwoord, het doorleefde maakt het sterk. Aanvullend: contemplatief psycholoog Han F. de Wit heeft 'ego' een werkwoord genoemd. Zo ik het begrijp: iets dat we doen, om het (idee van een) 'zelf' gaande te houden, doorgaans zonder het te doorzien als louter een construct. Gisteren kwam het niet werkelijk bestaande zelf nog langs in het gesprek met André van der Braak.

 8. Dank voor de mooie ontboezemingen. Ik herken me in veel van wat Marian Mudder vertelt. Pijn kan een deur zijn naar een rijke, open en volle ruimte. Toen ik mijn pijn toeliet middels EMDR ontstond er de sensatie van een kruis van staal in mijn lichaam. Heel ongemakkelijk. Maar in de loop van een aantal weken werd dat kruis steeds transparanter en loste uiteindelijk op. Toen was het klaar en was er ruimte. Eerst ook heel ongemakkelijk want onbekend. Maar god wat mooi.

 9. Een fijn èn openhartig, boeiend gesprek tussen Ad Verbrugge en Marian Mudder. Een goed besproken thema: Pijn. En zo hedendaags. Beiden dank jullie wel. Heb met veel interesse geluisterd, als ook mij nieuwsgierig gemaakt naar het boek. Merci ☘

 10. Boeiend gesprek, doet mij denken aan Diederik Wolsak die zichzelf op dezelfde manier heeft getransformeerd en een heel succesvol therapeut geworden is met vergelijkbare uitgangspunten. Choose Again heet zijn boek.

 11. Fantastisch. Eerlijk en doorleefd.
  Zowel Ad als zijn gast open en vanuit de eigen ervaring, een stuk verdieping en filosofie om het te kaderen.
  Topgesprek🙏🏻🙏🏻

 12. Dankjewel voor het interessante interview.
  Wel jammer dat je Marian zo weinig aan het woord liet.
  Vindt het toch al dat je in interviews veel aan het woord bent.
  "Maar herken dit ook bij mijzelf 😉"

  Vooral op het laatst, dat had ik van haar kant nog wel meer uitgediept zien worden.

  Jullie hebben regelmatig leuke en interessante gasten.

 13. Het gaat hier over psychische of en emotionele pijn. Elke vorm van pijn moet je kunnen diagnosticeren. Dat ligt voor de hand. Uiteraard moet je die pijnen een plaats kunnen geven. Veel van die pijn is dood normaal. Anders wordt het wanneer die pijn, abnormaal wordt en psychotische vormen aanneemt. Dan moet je in therapie gaan om je gevoel en gedachten te leren ordenen en een plaats geven. Maar niet iedereen heeft psychotische problemen. Sommige pijn is ook psychosomatisch. En als de oorzaak van fysieke pijn niet snel gevonden wordt, dan wordt je snel als psychotisch weggezet. Dit is dan pas frustrerend en om psychotisch van te worden. In de prestatie geneeskunde is daar dan te weinig tijd of plaats voor. Naar mijn gevoel, ik noem ze gevoelsmensen, zijn ze teveel bezig met zichzelf en kunnen ze hun gevoelens geen plaats geven. Dat kan je dan terecht psychotisch noemen.
  Een gezonde sociale bezigheid, kan je ego en daarmee gepaard gaande gevoelsleven in evenwicht brengen. Bezig zijn met en voor anderen, haalt je uit je psychologische gevangenis!

 14. De aller grootste filosoof Arthur Schopenhauer zou een goede leerschool zijn. Het leven zou een stuk gemakkelijker zijn voor mensen als zij hem zouden lezen. Te beginnen bij zijn fantastische boek '' bespiegelingen over levenswijsheid.'' Zijn hoofdwerk ''De Wereld als Will en Voorstelling'' is zijn hoofdwerk. "'Streef niet naar geluk, maar naar zo min mogelijk pijn?''

Reacties zijn gesloten.