#952: Zijn cryptomunten meer dan alleen speculatieve objecten? Boudewijn Rooseboom, Mark Nuvelstijn

laatste update: 08-2022


Martijn van der Linden en Thomas Bollen in gesprek met Boudewijn Rooseboom en Mark Nuvelstijn over de cryptowereld.

Meld je aan voor ons zomerevenement op 9 juli. Kaartjes bestel je op dnw.eventgoose.com

De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van filosoof Ad Verbrugge in samenwerking met anchors Jelle van Baardewijk, Marlies Dekkers en Thomas Bollen.

De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met Centrum Ethos aan de VU en Filosofische School Nederland.

Volg ons!

Wil je ons steunen? Dat kan hier: d

18 gedachten over “#952: Zijn cryptomunten meer dan alleen speculatieve objecten? Boudewijn Rooseboom, Mark Nuvelstijn”

 1. Lekker stable, heb net 10 k verloren op Terra Luna. Maar goed dat is waarschijnlijk heeeeel anders…. Denk misschien, wellicht, heel misschien iets met Bitcoin iets. De rest is niks. Trap er niet in!

 2. Nederlandse oppervlakkigheid. Met gecentraliseerde partijen over cryptos praten is sowieso geen handige start. DeFi producten zonder dat nog tussenpersonen nodig rond waarden en normen van een community heeft een fantastische product/market fit.

 3. De Exchanges (als Bitvavo) nu zijn mogelijk de nieuwe banken van de toekomst. Scherp opgemerkt door een van de interviewers , tot lichte irritatie van de lead developer , “hoe zou jij het doen ?”😂. Wat blijft er over van Satochi gedachtengoed om de banken juist buiten spel te zetten of een alternatief te bieden ?

  Het zijn de huidige (oude) financiële modellen theorieën eigenlijk die wederom toegepast worden op de blockchain Technology. Een paard spannen voor een Tesla , zoiets

 4. Valt me trouwens op, dat de kraak die ik op de koptelefoon ervaarde, inmiddels helemaal weg is. Goed bezig 👍

 5. Bitcoin is uitgevonden / gecreëerd om waardigheid terug te brengen.

  De huidige wisselkantoren spelen (gedwongen) samen met hun centrale reguleerders een verradersrol rond de hoofddoelstelling van de waardigheidsdoelstelling van Bitcoin.

  Breng waardigheid in / terug door je in te laten met Bitcoin in plaats van je te verbinden met tradersgulzigheid mogelijk gemaakt door de centrale verradersbranche, door af te stappen van waardigheidsverminderende coins.

 6. Jammer dat het belangrijkste en negatiefste aspect van CBDC's onderbelicht blijft: het is en blijft centraal geld! De (centrale) overheid kan met CBDC's doen wat ze wil: onbeperkt uitgeven, voorwaarden aan koppelen, …. noem maar op.
  Net omwille van de bankencrisis en de overheidsinmenging is Bitcoin geboren: niemand is 'eigenaar' ervan en niemand kan er meer bijmaken dan 2100000. Geld is van het volk, niet van de overheid!

 7. Kansloos item door de brokers die aan tafel zitten, gasten harken bergen en zijn alles behalve objectief. Net zo’n RTLZ item.

 8. Helaas, 50 minuten lang geen onderbouwing over waarom verschillende crypto waarde heeft. Niet eens een simpel voorbeeld zoals wat Vechain is. Wordt gebruikt om bijvoorbeeld post te verzenden (Track en trace) of om boodschappen te labelen met een QR code zodat iedereen weet waar de producten vandaan komen en wat er in zit. Bedrijven die Vechain kopen verbranden VTHO elke keer als ze een product nodig hebben die op Vechain draait. Ect… Als je dit 10 minuten uitlegt dan wordt het voor iedereen wat duidelijker waarom iets nut heeft. Daarnaast bitvavo promoten zou ik niet doen, gewoon in je eigen portemonnee.. Not your keys, not your coins…

 9. Wat jammer, dat als het over cryptomunten gaat, ik alleen iets hoor over Bitcoin en ok, later ook stablecoins.

  Niets over transparante en niet manipuleerbare blockchain.

  Niets over NFT's, waarmee je eigendomsrechten kunt vastleggen.

  Voorbeelden van NFT's:

  1) een item in een game die je kunt verkopen, die je kunt gebruiken in andere games.

  2) een aandeel in een waarde object. (bijvoorbeeld een huis, een schilderij, een bedrijf)

  een NFT waarmee je de echtheid van een product kunt verifieren.

  NFT's waarmee je het recht hebt om bijv muziek van een artiest te beluisteren

  NFT's waarmee je jouw voetbalclub steunt en waarmee je stemrecht krijgt in bepaalde beslissingen van je club. (bijv nieuw design van een shirt)

  Er is zoveel innovatie binnen de cryptowereld
  ………
  maar helaas, het gaat weer over Bitcoin, betalingsysteem, speculatie.

  Een gemiste kans.

 10. Nieuwe wereld!? Onbegrijpelijk technisch koeterwaals over een "spelletje" met "waardes" dat mensen met te veel geld geweldig spannend en interessant vinden, maar dat volledig losgezongen van de reële wereld feitelijk helemaal nergens anders over gaat dan hebzucht. Maar wel "op niveau" hoor, geweldig intrigerend, ahum.

 11. Uitstekende informatie. Het bezit van bitcoins en andere cryptocurrency is niet genoeg, maar investeren en handelen om meer te verdienen en uw portefeuille te laten groeien, is van het grootste belang. Het is triest dat velen hun kapitaal verliezen door gebrek aan kennis van het vak of gebrek aan discipline. Dit was mijn geval tot ik de heer Gerard Stukes vorig jaar op een conferentie ontmoette, het is nooit te laat om te beginnen.

 12. Niet vervelend bedoelt maar ik denk dat de gemiddelde digibeet die graag iets hadden willen leren/begrijpen halverwege dit gesprek zijn afgehaakt. Naar mijn mening teveel technische en engelse termen gebruikt die weliswaar in de cryptowereld heel normaal zijn maar voor de mensen die daar (nog) niet in thuis zijn totaal onbegrijpelijk zijn.

 13. Slap verhaal. Vond de vraag van Thomas over welke toegevoegde waarde crypto currencies brengen of in de toekomst kunnen brengen zeer terecht. Er kon geen goed antwoord op worden gegeven. Een voorbeeld dat de sprekers hadden kunnen geven is bijvoorbeeld VeChain, een ico die probeert de integrale supply chain efficiënter te maken middels de blockchain en RFID-technology…..

 14. Sorry BTC is allang geen betalingsmiddel meer, dat was 10 jaar geleden wel zo. BTC is tegenwoordig een commodity, net als goud, niemand betaald met goud.

Reacties zijn gesloten.