3 dingen die u moet weten over markten en de strijd tegen het schuldenplafond naarmate het weekend van Memorial Day nadert


Aandelen en kortlopend schatkistpapier stegen vrijdag, toen de besprekingen over het Amerikaanse schuldplafond in het Congres de belofte toonden dat er een akkoord zou worden bereikt over de leenlimiet van de regering tijdens het weekend van Memorial Day.

De Dow Jones Industrial Average DJIA,
+1,00%
brak een verliesreeks van vijf dagen, maar daalde nog steeds met ongeveer 0,2% ten opzichte van het jaar, volgens FactSet. De S&P 500-index SPX,
+1,30%
steeg vrijdag met 1,3% en won dit jaar 9,5%. De Nasdaq Composite Index COMP,
+2,19%
won tot nu toe 2,2% vrijdag en 24% voor het jaar.

De langdurige strijd in het Congres over de schuldlimiet was voor Fitch Ratings eind woensdag aanleiding om de Triple-A kredietrating van de VS op “ratings watch negative” te plaatsen voor schulduitgifte, wat wijst op “brinkmanship” over het schuldplafond.

De angst rond het schuldplafond werd weerspiegeld in de prijzen van staatsobligaties, vooral die die rond 1 juni vervallen, of de “X-datum”, toen minister van Financiën Janet Yellen aanvankelijk verwachtte dat de VS niet langer genoeg geld zou hebben om al haar rekeningen te betalen , zonder akkoord in Washington. Voordat ze vrijdag rallyden, raakten die effecten woensdag kortstondig de rendementen ten noorden van 7%, of ongeveer wat junk bonds van hogere kwaliteit opbrengen.

“Wat krankzinnig is”, zegt Judith Raneri, senior portefeuillemanager bij het Gabelli US Treasury Money Market Fund. “Ik zit in het kamp dat echt het gevoel heeft dat ze een beslissing gaan nemen”, zei ze over de impasse over het schuldenplafond. “Elke partij zal een beetje moeten inleveren. Dan kunnen we verder.”

Maar voor die tijd zijn hier drie dingen die u moet weten over markten en het schuldenplafond naarmate het weekend van Memorial Day dichterbij komt:

1. Drop-dead-datum

Het team van president Joe Biden en de afgevaardigden van House Speaker Kevin McCarthy naderen een deal om de huidige schuldlimiet van $ 31,4 biljoen te verhogen, maar de deal snel door het Congres krijgen kan lastig zijn.

Rendementen op schatkistpapier op 1 maand TMUBMUSD01M,
5,549%
waren lager, bijna 5,54% op vrijdag, maar nog steeds hoger dan ongeveer 0,50% een jaar geleden, volgens FactSet.

Dat is vergelijkbaar met een 1-jaars Treasury-rendement TMUBMUSD01Y,
5,246%
van 5,24% en 10-jaars Treasury rendement TMUBMUSD10Y,
3,806%
van 3,80%. Doorgaans zijn de obligatierendementen hoger op schulden met een langere looptijd, omdat het moeilijker kan zijn om te anticiperen op de risico’s van wanbetaling verderop in de toekomst.

In 2011 duurde het twee dagen nadat een akkoord over een schuldplafond was bereikt voordat het Congres de wet goedkeurde die het schuldenplafond verhoogde. Yellen zei vrijdag dat het Congres het Amerikaanse schuldenplafond tegen 5 juni moet verhogen of opschorten, anders riskeert het een faillissement, waardoor een eerdere deadline met een paar dagen wordt verlengd.

Die data zijn niet in steen gebeiteld. Economen van Goldman Sachs zeiden dat de Amerikaanse schatkistfondsen op 9 juni uitgeput zullen zijn, zonder een akkoord over de Amerikaanse leningslimiet, die zij waarschijnlijk achten. Sommige analisten waarschuwden echter dat de gesprekken zouden kunnen aanslepen tot de volgende rentevergadering van de Federal Reserve van 13 tot 14 juni.

Hoewel een volledig faillissement van de Amerikaanse overheid chaos kan veroorzaken op de wereldwijde financiële markten, kan zelfs een kortstondig faillissement een toch al kwetsbare economie in een milde recessie doen belanden.

Lezen: Wat gebeurt er als het schuldenplafond niet wordt verhoogd? ‘Als er ooit een tijd was voor een fonds voor regenachtige dagen, dan is het nu.’

2. Lessen uit betalingsachterstand in 1979

Volgens het Wells Fargo Investment Institute kan er een precedent zijn voor de manier waarop de Schatkist eventuele gemiste rentebetalingen van aflopende schatkistpapieren zou afhandelen in het geval van een technische wanbetaling.

Een technische storing in 1979 veroorzaakte een “blip” in de betalingsverwerking die enige vertraging veroorzaakte in de rentebetalingen op sommige schatkistcertificaten. Juridische gevechten en nieuwe wetgeving volgden, die een mogelijke weg boden om investeerders te redden voor eventuele uitgestelde betalingen in juni, zei de strateeg woensdag in een notitie van een klant.

Raneri van Gabelli Funds zei dat ze de blootstelling aan schatkistpapier met een looptijd rond de X-datum beperkt, terwijl ze de voorkeur geeft aan veilingen van tweemaandelijks en driemaandelijks. “Ik denk dat veel geldmarktfondsen vanwege deze bezorgdheid het korte einde van de curve vermijden.”

Lees ook: Hoe zal de Fed reageren op de overschrijding van het schuldenplafond? Hier zijn enkele toneelstukken in het draaiboek.

3. De VS hebben nog steeds lage rentebetalingen

De US Treasury bereikte in januari zijn huidige leningslimiet en heeft zijn geldrekening bij de Federal Reserve leeggemaakt, terwijl Fitch Ratings zijn saldo woensdag vastlegde op ongeveer $ 70 miljard.

Terwijl een nieuwe schuldlimiet zou betekenen dat men tegen veel hogere tarieven moet lenen van het publiek dan in de afgelopen jaren, heeft Oxford Economic de federale rentebetalingen als percentage van het bruto binnenlands product gekoppeld aan 1,9% in 2022, lager dan de 3% in het begin van de jaren negentig. , “hoewel het schuldniveau aanzienlijk hoger is.”

De Schatkist zal naar verwachting een stortvloed aan uitgiften van schatkistcertificaten vrijgeven zodra een akkoord over de leenlimiet is bereikt. Analisten verwachten dat de rente hoger zal moeten zijn dan de ongeveer 5% die wordt geboden door de populaire reverse repo-faciliteit van de Federal Reserve om fondsen die daar van de ene op de andere dag zijn gemarkeerd, om te zetten in staatsschulden met een kortere looptijd.

Lezen: Een deal met een schuldplafond zal een nieuwe zorg opwekken: wie zal de stortvloed aan schatkistpapier kopen?

Ryan Sweet, hoofdeconoom van de VS bij Oxford Economics, zei: “Hogere tarieven dit jaar zullen de rentebetalingen als percentage van het bbp verhogen, maar dat aandeel zal niet het omslagpunt naderen waarop de overheid haar schulden niet kan financieren, en hogere rentebetalingen zijn geen reden om het schuldenplafond niet te verhogen’, schrijft een klant op woensdag.

Plaats een reactie