16:00 LIVE Q&A DiamondpigsTV Crypto Investor R&D: 1.6M mensen in NL met Crypto account. 33% groei in 2022

laatste update: 08-2022


Een speciale versie van DiamondpigsTV waar we een interview hebben met Reg van Steen, Senior Client Director van Kantor.com die een onderzoek heeft gedaan. We beantwoorden al je vragen over de getallen, welke munten, hoe snel het groeit en wat we in 2022 kunnen verwachten

Nederlandse cryptomarkt telt 1,6 miljoen crypto beleggers, een derde stapte in 2021 in. Vooral Nederlandse cryptoplatforms profiteren van deze groei.

FinanceOnderzoek
Dit alles blijkt uit Crypto Investor, een grootschalig onderzoek dat Kantar Nederland heeft uitgevoerd onder 43.353 Nederlanders van 16 jaar en ouder, van wie er 4.795 beleggen in crypto. Een dergelijke omvangrijke studie naar crypto beleggers is niet eerder uitgevoerd.

Ondanks volatiliteit stapten 570.000 Nederlanders dit jaar in
Veel cryptomunten lieten dit jaar een zeer volatiel koersverloop zien, echter weinigen lieten zich afschrikken om aan de slag te gaan met cryptocurrency. Integendeel zelfs, een derde van de cryptobeleggers stapte in 2021 in. Momenteel telt Nederland circa 1,6 miljoen cryptobeleggers, waarvan er circa 570.000 dit jaar zijn ingestapt. Daarnaast staat nog een substantiële groep aan de kant en overweegt in te stappen. Kantar schat in dat volgend jaar nog eens circa 400.000 Nederlanders met crypto beginnen, aangenomen dat de koersontwikkeling van crypto’s het positieve sentiment niet ondergraaft.

Niet enkel jonge mannen bezitten cryptomunten
In tegenstelling tot wat velen denken, zijn het niet enkel tieners en twintigers die cryptomunten bezitten. Ook dertigers en veertigers zijn er relatief vaak mee bezig. Mannen hebben, zoals wel vaker als het om beleggen gaat, de overhand. Maar vrouwen zijn duidelijk met een opmars bezig. Onder degenen die in 2021 ingestapt zijn is 42% vrouw. Verder speelt opleiding een rol van betekenis; lager opgeleiden zijn relatief minder vaak actief met crypto.

Nederlandse platforms zijn aan de winnende hand
Terwijl drie jaar geleden vooral buitenlandse platforms de Nederlandse beleggers bedienden, zijn nu de rollen omgedraaid. Het zijn juist de Nederlandse platforms die het grootste aandeel hebben verworven en aan die groei lijkt voorlopig nog geen einde te komen. De aantrekkingskracht van crypto is waarschijnlijk ook gevoed door de marketinginspanningen van deze platforms. Al moet gezegd worden dat er grote verschillen zijn in het rendement daarvan: de omvang van het klantenbestand van deze platforms laat zien dat ze lang niet allemaal even succesvol zijn.